Cum migrăm de la cost/achiziție la ROAS ca indicator de performanță în online?

Cum migrăm de la cost/achiziție la ROAS ca indicator de performanță în online?

În ultimii 2 ani contextul pandemiei a accelerat schimbările din mediul online și implicit comportamentul userilor. De asemenea, numeroasele update-uri și modificări din platformele pay-per-click advertising se îndreaptă către noi modele de targetare a userilor bazate mai mult pe audience-based marketing decât pe cuvinte cheie. Machine learning a ajuns deja la un nivel mai mare de acuratețe, pe baza cantității tot mai mari de date disponibile. 

În acest context se ridică întrebarea dacă acel cost/achiziție pe care îl urmăreau multe business-uri până acum rămâne un indicator principal pe viitor (având în vedere și fluctuațiile de CPC-uri pe care le vedem în platforme) sau target ROAS (Return on ad spend) e un indicator mai potrivit în noul context? 

*ROAS se calculează ca raport între revenue generat și bugetul cheltuit pentru acel revenue. Cu cât ROAS este mai mare, cu atât campaniile sunt mai profitabile. 

Specialiștii recomandă migrarea către target ROAS pentru o creștere pe termen mediu și lung. Iată câteva motive: 

  • Sistemele automate vor targeta tot mai mult audiente si profiluri de useri, așadar vor da mai mult credit intenției și relevanței cumpărătorilor și mai puțin căutărilor propriu-zise. Astfel poți plăti mai mult pentru un click de la un user mai relevant și cu potențial de cumpărare de mai mare, dar totuși să obții un revenue mai bun în urma lui. Target ROAS poate crește astfel profitabilitatea campaniilor.
  • Poți aplica mai ușor strategii bazate pe profitabilitatea produselor sau serviciilor în campanii, astfel încât să aloci un buget mai mare către cele mai profitabile și să ai campanii diferențiate în funcție de acest indicator
  • Nu vei mai fi direct legat de fluctuațiile de CPC din diverse perioade ale anului deoarece sistemul va urmări profitabilitatea și optimizarea pentru Revenue
  • Te vei putea concentra mai mult pe strategia de produs, poți analiza profitabilitatea diverselor canale, unde există potențial de creștere și la ce e mai bine să renunți atât la nivel de canal cât și la nivel de produse

În ceea ce privește migrarea campaniilor din Google Ads, platforma pune deja la dispoziție strategii automate de bidding care iau în considerare acest indicator în optimizarea campaniilor.

E foarte important în primul rând să te asiguri că măsori corect Revenue generat din conversii, astfel că atributul de conversion_value nu trebuie sa lipsească din codul de conversie.

După aceea poți trece la strategiile automate bazate pe Revenue: Maximize conversion value și Target ROAS.

Recomandăm ca migrarea să se realizeze treptat și nu pe toate campaniile dintr-o dată, pentru a-i da timp sistemului să-și ajusteze datele și să învețe, fără a afecta negativ pe termen scurt performanța contului.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru business-ul tău, contactează-ne și discută cu unul dintre specialiștii noștri.