Google CEE Agency Summit – Mai mult decât strategie pentru campanii

CEE Agency Summit este unul dintre cele mai prestigioase evenimente anuale organizate de Google pentru agențiile partenere de top, cu scopul de a aprecia rezultatele obținute de partenerii din zona Europei Centrale și de Est, dar și de a prezenta noi strategii de dezvoltare. În 4 Octombrie, adLemonade a fost prezentă la Atena, la cea de-a 10 ediție a conferinței, pentru a afla ultimele noutăți despre viziunea Google pentru anul viitor și pentru a discuta cu reprezentanții altor agenții de top din industrie despre tendințele și statisticile din piață.

Ne bucurăm să împărtășim cu voi câteva aspecte cheie din diferite subiecte discutate la eveniment.

Focus pe strategie 

Summit-ul din acest an și-a propus să prezinte agențiilor partenere oportunitățile oferite de schimbările iminente din domeniu, iar adaptarea este cuvântul cheie pentru a face față provocărilor. 

Dezvoltarea AI și machine learning schimbă dinamica activităților unei agenții, aducând în prim plan abilitățile tehnice, dar și de consultanță. Clienții au nevoie tot mai mare de un partener alături de care să construiască întreaga strategie de marketing. Astfel, rolul agenției, de partener strategic, pentru clienți este mai important ca oricând, atât pentru online, cât și pentru aspecte care țin de strategia offline.

Adaptare și automatizare

Experiența ultimilor ani a demonstrat faptul că brandurile care și-au menținut și, chiar, și-au consolidat prezența online, au depășit cu bine perioadele de criză.

Agențiile de online marketing au un rol important în procesul de pregătire a clienților pentru un business focusat pe data privacy, prin luarea măsurilor necesare pentru a crea o bază de date relevantă, esențială pentru activarea strategiilor automate de smart bidding și pentru a măsura rezultatele obținute. De asemenea, agențiile pot susține strategia de dezvoltare a brandurilor prin analiza de noi piețe internaționale, identificarea și compararea audiențelor specifice, în diverse țări.

Local Inventory Ads devin o parte importantă din strategia de online marketing.  Prin corelarea feed-ului de produse cu stocul disponibil în magazinele fizice putem obține rezultate foarte bune. Statisticile prezentate arată că:

  • 46% dintre cumpărătorii la nivel global confirmă verificarea online a stocului produselor pe care doresc să le achiziționeze, înainte de a merge la magazin,
  • 42% dintre cumpărătorii la nivel global își doresc o mai bună prezentare online a stocurilor fizice din magazine,
  • 83% dintre cumpărătorii care au vizitat un magazin fizic recunosc că au consultat înainte stocul online.

Online și offline media se susțin reciproc

Studiile de caz prezentate au evidențiat importanța adaptării strategiei de marketing pentru a crește prezența online, mai ales în perioada de incertitudine generată la nivel global de pandemia COVID. Însă, așa, cum nu se recomandă, niciodată, să păstrezi toate economiile într-un singur loc, nu se recomandă nici să îți bazezi întreaga strategia de marketing pe un singur canal de promovare. Mixul de marketing este esențial pentru dezvoltarea sustenabilă a brandului. 

Un studiu care a inclus mixul de marketing a 152 de retaileri din 55 de țări a evidențiat faptul că nu mai există limite bine definite între online și offline și că media online generează un procent tot mai mare de vânzări offline, în timp ce prin offline marketing se pot genera mai multe vânzări online. Astfel, split-ul ideal între digital și media tradițională este 60 digital și 40 offline (tradițional).

În final, câteva statistici despre ecommerce-ul internațional:

  • 87% din clienți își doresc un parteneriat strategic cu agenția de marketing
  • Piața globală de e-commerce va ajunge la valoarea de $7.4 trilioane în 2025
  • 76% din cumpărători au făcut achiziții și din afara țării de rezidență
  • Companiile cu o rată mare de export sunt mai puțin afectate de perioadele de incertitudine.

Dacă ai nevoie de un partener pentru dezvoltarea strategiei de online marketing, ne poți scrie la contact@adlemonade.com.