13 trenduri în marketingul digital în 2023

13 trenduri în marketingul digital în 2023

Iată că am început anul 2023 cu forță, inspirație și dedicare să creștem rezultatele în campaniile și businessurile clienților noștri. Mai jos, am listat principalele trenduri din marketing-ul digital, potrivit specialiștilor noștri, pe care le poți aplica și tu, iar noi suntem aici pentru a te ajuta să rămâi în top-ul tendințelor. Fă-te confortabil și enjoy!

Trend-ul Amaliei: Google Multisearch

De-a lungul anilor, se poate observa o creștere a căutărilor vizuale, în special în ceea ce privește turismul și comerțul electronic. Datorită acestui fapt, Google a introdus opțiunea ?????? ???????????, care permite căutarea vizuală a unei imagini împreună cu text. După efectuarea pozei și introducerea search query-ului, Google va afișa cele mai relevante informații, bazate pe datele introduse.

Multisearch a lansat și opțiunea ???? ??, utilă și ușor de folosit, deoarece returnează rezultate locale pentru utilizatorii care fac căutări cu imagini, text și expresia “near me/in apropiere”, facilitand astfel accesul utilizatorilor la afacerile locale. Spre exemplu: dacă ești în vacanță și vrei să găsești un restaurant care să servească înghețată cu fructe, poți face acest lucru. 

Așadar, în anul 2023, ne putem aștepta la o creștere în ceea ce privește utilizarea funcționalității precum căutarea multiplă, fiind mult mai confortabilă și la îndemâna oricărui utilizator. 

Laura îți recomandă: Asseturi create automat în Google Search 

Automatizarea este, fără doar și poate, un trend în continuă evoluție în campaniile de Google Ads. 

Toate update-urile Google din ultimii ani au ca focus automatizarea și machine-learning-ul, iar Asseturile create în mod automat se încadrează perfect în acest scenariu. Aflate încă în versiunea beta, acestea reprezintă o setare la nivel de campanie care generează headline-uri și descrieri personalizate în completarea celor adăugate deja de tine, fiind inspirate din conținutul site-ului, cuvintele cheie setate sau ad-urile existente. Evident, ne referim la Responsive Search Ads, întrucât Expanded Search Ads sunt de domeniul trecutului. 

Iată 3 beneficii ale asseturilor create automat:

·  te ajută să crești numărul de titluri și descrieri disponibile pentru ad-urile tale. 

·  îmbunătățesc relevanța ad-urilor și cresc CTR-ul (rata de click)

·  te ajută să fii mai eficient, proactiv. Ai astfel mai mult timp la dispoziție pentru optimizări și strategii noi. 

Să nu uităm de partea de raportare și analiză. Acum poți accesa Assets report (la nivel de ads) pentru a vedea performanța fiecărui headline și a fiecărei descrieri. Există o nouă coloană denumită „source” unde poți vizualiza diferențiat asseturile create automat și cele create de tine. 

Și încă un quick tip&trick: nu uita de Combination report, unde poți să analizezi combinațiile reale ale ad-urilor care au fost afișate.

Trend-ul Liviei: Schimbarea percepției despre platforma Meta

Dacă acum câțiva ani eram obișnuiți să avem în Facebook un ROAS puțin mai mic decât în Google, majoritatea conturilor având un ROAS de 6-7 și chiar mai mult. Acum am ajuns într-un moment în care Meta se poziționează ca un canal direct de performance din ce în ce mai rar. Mai avem rezultate cu ROAS și de 9 sau 10, însă frecvența lor este redusă pentru că majoritatea piețelor au devenit competitive, iar Meta are nevoie să “facă loc” tuturor. Se poate obține ROAS mare în cazul produselor:

  • Care se găsesc în piețe cu competiție redusă
  • În cazul brandurilor cunoscute
  • În cazul produselor de strictă necesitate
  • În cazul produselor care sunt de interes crescut în anumite perioade de timp

Ce avem de făcut în acest caz? Avem nevoie de un shift de percepție. Faptul că Meta nu ne mai aduce un ROAS mare astfel încât să avem profit din primele luni, acest lucru nu înseamnă că platforma devine inutilă și că trebuie să o scoatem din mixul de marketing. Platforma ne poate ajuta:

  • Să aducem trafic relativ ieftin în site 
  • Ne face brandul și produsele cunoscute prin cost per engagement ieftin 
  • Ne poate aduce un plus de încredere în relația cu potențialul client (aici userii noi pot verifica ce număr de persoane a dat follow sau like paginii, ce mesaje transmitem prin postările organice,  ce review-uri avem pe pagină, cine suntem noi că brand și dacă prezentăm încredere).

În câteva cuvinte, așteptările legate de rezultatele obținute din platforma Meta, vor fi mai degrabă poziționate în partea de sus a funnel-ului de vânzare (awareness/consideration), decât în partea de jos (conversii directe). Bineînțeles că nici aportul pe zona de conversii nu este de  neglijat. Însă, un business care nu are un aport consistent de useri noi în site, un business care nu investește în a-și ține clienții și potențialii clienți aproape, are șanse mici de reușită pe termen lung. #metaisimportant

Diana Voica says: Ads that don’t look like ads/Reclame care nu arată ca o reclamă

Oamenii s-au plictisit pur și simplu de reclame de orice fel. Viteza de scroll este atât de mare, încât cu greu mai reușește ceva să ne capteze atenția pentru mai mult de o secundă. 2023 vine cu un twist al tuturor banner-elor orientate spre sales, care sunt peste tot în online. În ce constă această răsturnaresurs de situație?

Ei bine, crearea de reclame care nu arată ca…o reclamă. Nu este deloc dificil să creezi un astfel de ad dacă renunți la obiceiuri precum prețul scris mare, central, eventual tăiat pentru a indica o reducere, call-to-actions de genul „Cumpără acum” și template-uri de bannere în care produsul este static și nu e arătat în acțiune, integrat în viața consumatorului.

Un exemplu pe care l-am pus deja în aplicare a fost în promovarea unor cereale ideale pentru mic dejun. În loc să creez o postare cu un banner, în care să pun cutia de cereale și să îi scriu lângă prețul, am ales să creez un reel, în care cerealele să fie integrate în peisajul lor. Un video atractiv și inspirațional, care s-a bucurat de inimioare și reacții pozitive din partea urmăritorilor, dar și de comenzi pe site.

Cristina recomandă: Voice search

Printre tendințele de retail care vor continua să modeleze 2023 în mod semnificativ, se numără utilizarea tot mai frecventă a căutărilor vocale, care devin un focus important pentru advertiseri prin intermediul campaniilor PPC. Pe măsură ce viața noastră devine tot mai aglomerată, asistenții digitali, ca Siri sau Alexa, vor fi tot mai mult folosiți.

Sursă grafic: https://thrivemyway.com/voice-search-stats/

Potrivit datelor prezentate de Google, 25% din populația la nivel global folosește căutări vocale pe telefonul mobil, iar 71% din consumatori preferă căutări vocale în detrimentul tastaturii. Privind aceste cifre, suntem convinși că, în curând, cumpărăturile bazate pe voce vor deveni un lucru tot mai comun.

Pentru a profita de această tendință, este esențial pentru branduri să includă Voice Ads în strategia de online marketing pentru a ajunge la un grup foarte mare de consumatori care așteaptă să fie luați în calcul.

Tips & tricks pentru a crea reclame PPC pentru căutări vocale

  • Optimizează campaniile pentru telefoane mobile și asigură-te că site-ul este compatibil cu dispozitivele mobile
  • Crează ad-uri care utilizează limbajul conversațional
  • Deoarece mulți consumatori folosesc căutările vocale pentru a găsi afaceri locale, utilizează longtail keywords care includ termeni adesea folosiți în vorbire: “deschis acum”, “lângă mine”, “în zonă”, etc
  • Cuvintele cheie orientate spre întrebări sunt importante atunci când optimizezi un text pentru căutarea vocală: “unde”, “cine”, “ce”, “cum”, “cât costă”, etc.
  • De asemenea, ar trebui să verifici în mod constant dacă pagina Google My Business este actualizată. 

Luciana îți propune: Omnichannel Experience

În experiența lor de a naviga pe internet, majoritatea utilizatorilor schimbă mai multe device-uri. Astfel, o experiență constantă și unitară este cheia în 2023. În acest context, este necesară introducerea treptată a unei experiențe de navigare de tip “Omnichannel” (care se desfășoară pe mai multe canale), iar acest lucru se poate realiza prin centralizarea și distribuirea informațiilor esențiale despre business, pe toate canalele de marketing disponibile.

Tot pe Omnichannel se concentrează și Google care, odată cu lansarea Google Analytics 4,  încearcă să îi învețe discret pe marketeri cum să își concentreze atenția asupra comportamentului utilizatorului și atribuirea acțiunilor acestuia din mai multe canale, față de “last -clicked channel”, așa cum i-a obișnuit până acum.

Descoperirea de nou conținut, o experiență facilă și plăcută a utilizatorului cu site-ul, dar și sănătatea site-ului, se înscriu și acestea pe lista de must-haves pentru utilizatori în 2023.

De aceea, vor câștiga acei advertiseri care vor opta pentru mai multe canale de marketing pentru a fi mai vizibili în fața potențialilor cumpărători.

Trend-ul Andrei: Campanii Video cu Feed

Dacă utilizezi reclame video pentru a promova magazinul tău online, vei fi bucuros să afli că Google a adăugat feed-uri de produse în campaniile Video Action.

Să presupunem că un utilizator vede un anunț video care promovează unul dintre produsele tale. După câteva secunde, YouTube va afișa un panou sub anunț care va prezenta produsele (reține că acest lucru se întâmplă numai când telefonul utilizatorului este în modul portret). Când utilizatorii selectează un produs, aceștia vor accesa pagina de destinație a produsului pentru mai multe informații.

Pentru marketerii din e-commerce, această nouă funcție va reduce timpul până la conversie, va îmbunătăți atribuirea vânzărilor și, cel mai important, va crește vânzările.

Mara îți recomandă: Echilibrul între automatizări și intervenții

În ultimii ani, Google a crescut numărul automatizarilor. Acestea îi oferă un control mult mai mare asupra elementelor esențiale ale unei campanii precum modul în care arată anunțul, când și cui îi este afișat.

Un exemplu în această direcție este campania Performance Max care lasă algoritmii să facă mare parte din treabă. Scopul este să maximizezi machine learning-ul astfel încât intervențiile tale să fie minime, dar în final să ai o campanie de succes. 

Pe măsură ce aceasta devine noua practică, marketerii trebuie să se adapteze și să determine echilibrul corect între automatizare și intervenție pentru a se asigura că ajung la publicul potrivit cu conținutul bine structurat.

Beneficiile campaniei automatizate sunt:

  • Mai multă simplitate în management (mai puține campanii)
  • Ad Inventory cat mai vast
  • Afișarea pe mai mult de 1 network (Search, Display, YouTube, Gmail, Google Discover)
  • Creșterea numărului de conversii

Cu siguranță, nu va fi surprinzător faptul că automatizarea și inteligența artificială vor domina subiectele principale de discuții în anul 2023.

PS: În cazul campaniilor pe o singura rețea precum Search, Display sau YouTube, recomandăm să te îndrepți spre automatizare cu Smart Bidding și responsive search ads.

Diana’s Părău Trend: Performance Max – Best practices

Nu cred că mai e nevoie de introducere pentru Performance Max și modul în care acesta se încadrează în mixul de marketing online. Acest tip de campanie folosește întreg ecosistemul Google, si anume: Google Search, Display, YouTube, Gmail, Discover feed, Google Maps si site-uri partenere Google.

Așadar, îți las mai jos câteva best practices testate de mine în ultimul an și care sunt sigură vor funcționa și în continuare, pentru business-urile de ecommerce.

Dacă dorești să acorzi prioritate anumitor tipuri de produse, spre exemplu, produse speciale de Sărbători (Valentine’s Day, Paște, Crăciun etc), produse cu marja mare, best sellers, produse la promoție sau, pur și simplu, dacă ai un site cu gamă variată de produse:

  • Creează campanii separate de Performance Max
  • Filtrează doar produsele care te interesează să le promovezi în acea campanie. Cum faci asta? Cel mai ușor, via custom label în Merchant Center sau dacă ai deja feed-ul foarte bine structurat, direct din setarea campaniei.
  • Începe cu Max Conversions sau Max Conversion Value ca strategie de bidding, fără target ROAS, pentru a scurta perioada de învățare și pentru a maximiza vizibilitatea anunțurilor. Mai târziu, poți seta target ROAS, dar să fie puțin mai jos decât targetul la care vrei să ajungi, pentru a nu restricționa prea mult livrarea campaniei.
  • Asigură-te că aloci destul buget campaniei, pentru ca reclamele să funcționeze optim.
  • Folosește imagini, video-uri, extensii și texte specifice, relevante categoriei pe care o promovezi în campanie.
  • Monitorizează campania îndeaproape, las-o cel puțin 3-4 săptămâni să adune cât mai multe date și apoi evaluezi performanța.

Folosește la maxim acest tip de campanie pentru a ajunge la clienții tăi și întotdeauna aliniază obiectivele campaniei cu obiectivele business-ului tău.

Sper că ți-au fost de folos informațiile de mai sus. Suntem aici pentru tine dacă ai nevoie de ajutor la implementări.

Roxana says: No more ads without images or videos

Imaginile și video-urile devin un must în campaniile Google Ads. Dacă până acum ceva timp era “nice to have” să ai imagini relevante, iar video-urile erau un plus în campanii, cele de bază fiind cele din Search, Google face shift-ul către vizualuri.

Cu noul Performance Max, practic nu mai poți crea ad-uri fără să adaugi imagini, iar video-ul se creează automat, dacă nu adaugi tu unul. 

Campaniile Discovery Ads cer demult imagini de calitate ca să funcționeze cât mai bine, iar în YouTube nu poți ajunge fără un vizual.

Chiar si campaniile Search, care se bazau înainte exclusiv pe text, pot fi însoțite de imagini cu ajutorul image extensions.

Așadar, consumatorii vor tot mai mult imagini și video-uri relevante, iar ad-urile vor trebui să le ofere exact ceea ce caută. 

Mariela recomandă: Videoclipuri scurte și ușor de digerat

TikTok, Reels, Shorts, aceste forme de conținut scurt sunt în continuare de mare importanță în strategia ta de conținut.

În prezent, popularitatea acestui tip de content crește rapid. Mulți oameni, în special generațiile mai tinere, urmăresc videoclipuri care au o durată mică de redare. 

Principalele platforme de socializare, precum TikTok și Instagram, oferă acum tool-uri specifice, ca templates, muzică, filtre, etc., pentru a crea ușor și rapid conținut. Acest lucru poate face conținutul video mai accesibil pentru utilizatori și pentru creatorii de conținut.

Ce îl face atât de atrăgător? 

  • Încurajează implicarea creatorilor de conținut și a utilizatorilor
  • Conținutul este adaptat în funcție de preferințele fiecăruia
  • Accesul este universal și gratuit

Îți recomand să incluzi acest tip de conținut în strategia ta de marketing, dacă nu ai făcut-o încă. 

Trend-ul lui Octavian: Pregătește-te pentru GA4

Google Analytics 4 va înlocui UA pe 1 iulie 2023, când proprietățile standard Universal Analytics nu vor mai procesa date. Veți putea totuși să vedeți rapoartele din Universal Analytics și după 1 iulie 2023. Cu toate acestea, noile date se vor înregistra numai în proprietățile Google Analytics 4.

Ce este diferit la GA4 față de Universal Analytics?

Universal Analytics a fost creat cu sesiuni desktop și cookie-uri. În timp ce, GA4 nu se bazează exclusiv pe cookie-uri, el operează pe platforme și dispozitive mai eficient și utilizează un model de date bazat pe evenimente.

Într-o perioadă în care navigarea pe mobil este în creștere și confidențialitatea utilizatorilor este mai strictă, GA4 este capabil să ofere informații mai semnificative decât Universal Analytics, în special în ceea ce privește navigarea clienților pe website, care vă va ajuta să economisiți timp pentru analiza și să alocați mai mult timp pentru optimizarea campaniilor de marketing.

Ce trebuie să faci?

Pentru a menține analizele de date din site, trebuie să configurați GA4 cât mai curând posibil. Recomandarea este să aveți GA4 configurat până în 1 iulie 2023, înainte ca UA să nu mai funcționeze.

Anabela spune: Presiunea pe eficiență va crește

Dacă anul trecut vorbeam despre accelerarea automatizarilor, în 2023, cred că multe business-uri vor fi forțate de contextul economic să pună presiune pe a maximiza eficienta canalelor de promovare. 

În Google, cel mai probabil vom vedea și anul acesta o creștere accelerată a CPC-ului. La nivel de MCC de agenție în care gestionăm peste 300 de conturi de Google Ads, creșterea medie a CPC-ului în 2022 față de 2021 a fost de +9.26%, însă pe verticalele mai competitive, avem creșteri chiar și de +97% YoY. 

Folosirea de strategii de smart bidding, împreună cu focusul ridicat al platformei pe broad match, responsive ads și auto-applied recommendations, vor face că autonomia și controlul pe care îl avem asupra campaniilor să devină tot mai volatile, iar business-urile vor trebui să decidă pentru ce KPI vor face optimizările pentru că, de multe ori, acestea se vor contrazice. De exemplu, dacă dorești să eficientizezi pentru ROAS, dar și pentru volum, acest lucru va fi contraintuitiv, deoarece optimizarea pentru ROAS tinde să scadă volumele. Apoi, dacă dorim creșterea ratei de conversie, dar și un control al CPC-ului, strategiile smart nu ne vor fi la îndemână pe aceeași campanie ca să putem optimiza pentru ambele. 

Astfel, vedem că focusul se va muta tot mai mult către ROAS și vânzări, lăsând celelalte metricuri ca și obiective secundare. În acest context, ownerii de business trebuie să folosească instrumente de business intelligence, să ia decizii bazate pe date și să aleagă echipa de marketing sau agenția cu atenție astfel încât să poată pune în practică strategia de marketing cât mai eficient și mai eficace. O strategie clară, deciziile bazate pe cifre, comunicarea bună cu agenția și o agenție cât mai calificată tehnic sunt ingredientele necesare succesului în online în 2023.

Mai mult, creșterea accelerată a altor platforme precum TikTok, face ca cei care alocă mereu buget pentru testare să câștige capital de imagine în fața celor cu strategii conservatoare, iar, pe termen mediu și lung, să preia din market share-ul acestora. Deja vorbim de campanii de B2B pe TikTok așa că devine imperios necesar ca orice business cu prezența online să fie deschis să îmbrățișeze noile trenduri deoarece utilizatorii își vor schimbă constant comportamentul, iar rolul nostru, că agenție, e să ducem brandul acolo unde e focusul și timpul utilizatorilor pe care îi targhetăm. 

Spor la planificare și apoi la implementare și nu uita că un mix bun de canale îți reduce riscul și îți crește business-ul pe termen lung!