Integrarea AI în Marketing-ul Digital – subiectul favorit la Digital Marketing Forum 2023

Integrarea AI în Marketing-ul Digital – subiectul favorit la Digital Marketing Forum 2023

În sfera românească a marketing-ului digital, luna mai e anunțată de o serie de conferințe și dezbateri, Digital Marketing Forum fiind una dintre cele mai de seamă. Digital Marketing Forum s-a desfășurat în perioada 11-12 mai 2023 la Hotel JW Marriott, București.  Ca în fiecare an am fost și noi prezenți la eveniment, atât în calitate de participanți, cât și de speakeri, întrucât CEO-ul nostru, Anabela Luca, a susținut un Masterclass de Social Media despre bune practici în materie de creșterea performanței campaniilor pe platforma LinkedIn. Anabela a prezentat strategii avansate de digital marketing în LinkedIn, tipuri de campanii și avantajele includerii acestui canal în mixul de marketing al companiilor.

În timp ce o parte din echipa adLemonade v-a transmis material direct de pe scenă, din scaunul de participant vine un articol ce împachetează și sumarizează cele mai noi știri din domeniu. Cu ce se ocupă lumea? Ce ne mai interesează și ce ne preocupă în marketing-ul digital din 2023? Cum să rămânem relevanți și up-to-date cu ultimele tehnologii? Exact genul acesta de informații am pregătit pentru voi, cei care poate nu ați ajuns la eveniment. Așadar, cele mai interesante (și utile) insights de la Digital Marketing Forum 2023 sunt:

  1. AI – partenerul tău strategic: Apariția și evoluția atât de rapidă a tehnologiei ne duce inevitabil la gândul că relevanța noastră ca și specialiști este într-o continuă scădere și că vom ajunge cât de curând insignifianți, dacă ar fi să ne comparăm cu un mic roboțel. În fapt, AI-ul nu este aici ca să ne îndepărteze de pe scena digitalului și să ne lase fără job-uri, ci trebuie privit drept un tool ce ne simplifică munca. Acesta ajută atât specialiștii, cât și business-urile, să își atingă obiectivele într-un mod cât mai rapid și eficient. Fie că este sub forma de chatbot, voice search sau experiențe AR sau VR, AI-ul is a must în 2023 dacă dorești să ții ștacheta sus. Știu că poate suna puțin complicat și că tendința generală este de a da un pas înapoi când vine vorba de noutăți sau schimbări, însă consideră următoarele avantaje atunci când vine vorba de adopția AI:  
  • Îți eficientizează și reduce timpul de lucru prin: setarea obiectivelor, definirea audiențelor, planificare sau creare de conținut;
  • Poți avea o experiență de tip “învățare experimentală” prin: consultanță permanentă sau brainstorming;
  • Îl poți hrăni cu informații ce îi dezvoltă creativitatea și vei ajunge la: diversificarea rezultatelor sau îmbunătățirea solicitărilor;
  1. TikTok – un canal în plină dezvoltare pe zona de Discovery: Se pare că TikTok încă nu a terminat să-și arate valoarea. Acesta se extinde, prinde din ce în ce mai multă popularitate atât în România, cât și la nivel global, și într-un timp extrem de scurt reușește să devină canalul principal pe zona de Discovery. Ca și marketeri, keep în mind că utilizatorii de TikTok privesc ad-urile cu un interes mai ridicat, comparat cu alte platforme, ei vizionând circa 75% din reclamă atunci când le apare pe feed. Mai mult, studiile arată că ad-urile pe TikTok sunt cu +23% mai eficiente pe partea de retenție față de reclamele TV și cu +13% pe partea de action & purchase față de oricare ad de tip video digital. Este, așadar, relevant să fim pe TikTok în 2023? Vă las pe voi să decideți.
  1. Targeted Marketing cu ajutorul Predictive Analytics: Predictive analytics folosește algoritmii, intenția de cumpărare și alți metrici pentru a prezice cum se vor comporta utilizatorii, dar și pentru a-i separa în diferite categorii. Știind care sunt următoarele mișcări pe care utilizatorul le va face, te ajută să generezi ad-uri targetate, dar și conținut ce are o rata bună de conversie. Cum să utilizezi genul acesta de analiză predicativă în strategia ta? Concentrează-te pe a avea cât mai multe date și în special date valoroase, pe care le poți folosi ulterior în campanii și mai apoi alege algoritmii potriviți, însoțiți de tehnicile de modelare potrivite. Nu uita, chiar dacă te folosești de servicii bazate pe AI, este mereu bine să analizezi rezultatele generate de acesta și să te asiguri că te folosești de serviciile corecte.
  2. AI-ul potrivit pentru task-ul potrivit: Dacă te-ai jucat măcar o dată cu celebrul Chat GPT, probabil că ai identificat o anumită limitare a acestuia. Este un AI excelent pe partea de planificare, de insights, iar dacă știm ce întrebări să-i punem, ne poate ajuta enorm pe partea de strategie. Limitările lui stau însă în probleme de tip editare foto-video sau alte asemenea. Indicat ar fi să ne alegem micul “ajutor artificial” în funcție de sarcina pe care ne dorim să o realizăm. Spre exemplu, dintre AI-urile încercate și deja încorporate în munca zilnică de către echipa noastră se numără: 
  • Beautiful.ai – pentru prezentări
  • Perplexity.ai – tool util pentru market trendy și spre deosebire de Chat GPT, aici ne sunt indicate și sursele de unde ne sunt livrate informațiile
  • Microsoft Designer – tool util pentru vizualuri frumoase
  • ChatGPT – perfect pentru insights

Dacă ar fi să tragem mici concluzii, trendurile actuale strigă în mod cert “LARGE LANGUAGE MODELS” și drept consecință, odată cu acestea, AI-ul va deveni mult mai democratizat la nivel general. Vom vedea o personalizare mai mare, o mai mare automatizare care va economisi timp și bani companiilor și, poate, unele progrese interesante în îmbunătățirea experienței generale a clienților. Watch this space!