Google Marketing Live 2024: Key Takeaways 

De la actualizări creative la reclame immersive pentru shopping și noi funcționalități de raportare, iată un rezumat al tuturor noutăților AI de la evenimentul anual cel mai așteptat organizat de Google.  

 1. Performance Max
 2. Search
 3. Demand Gen
 4. Retail and Commerce
 5. YouTube
 6. Measurement & Audiences
 7. Apps
 8. AI Essentials in Optimization Score and Recommendations
 1. Performance Max:

Upgrade-ul campaniei de Performance Max permite crearea în masă, rapidă, a creativelor cu ajutorul AI-ul. 

Vom putea în curând să furnizăm AI-ului Google liniile directoare ale brandului, inclusiv culorile și fontul, pentru a crea reclame adaptate mai mult brandul tău către clienți pe diferite formate și canale. Vor apărea, de asemenea, opțiuni pentru a încărca imagini de referință pentru ca AI-ul generativ să creeze noi imagini care să se potrivească stilului tău vizual. 

Tip & Trick: Dacă ai deja creative despre care știi că performează bine, creează variante suplimentare în ton cu brandul folosind funcția „Generate more like this”.

Google a anunțat că în curând, vom putea edita imagini ale produselor, inclusiv cele din Google Merchant Center, în campaniile Performance Max și alte tipuri de campanii. Funcționalități noi vor permite adăugarea și eliminarea obiectelor, extinderea fundalurilor și ajustarea imaginilor la orice dimensiune și orientare. De asemenea, imagini generate de AI vor fi recomandate pentru Performance Max, arătând produsele în noi contexte și scene. Aceste recomandări vor fi disponibile în câteva luni pentru anumite categorii de produse.

Mai mult, Google a stabilit parteneriate cu diverse platforme creative terțe, inclusiv Canva, Smartly și Pencil Pro, care oferă integrări cu biblioteca de active, permițându-ne să creăm și să exportăm creative cu ușurință către Google Ads.

Recomandarea Google este să combinăm campaniile de Search alimentate de AI cu cele de Performance Max pentru a obține cea mai bună performanță la nivel de conversii și ROI pe toate canalele Google. Împreună, acestea formează Ads Power Pair. Majoritatea retailerilor care fac publicitate cu Google utilizează deja Performance Max și obțin rezultate excelente. Și dincolo de retail, advertiserii care adoptă Performance Max văd o creștere medie de 27% a conversiilor sau a valorii la un CPA/ROAS similar. Acest lucru este valabil chiar și atunci când utilizezi deja broad match și Smart Bidding în campaniile tale de Search. 

S-au introdus updates care ne oferă mai mult control asupra reclamelor în Performance Max și mai multă transparență în ceea ce privește locul unde apar și cum performează. Cele mai recente instrumente creative fac, de asemenea, posibilă extinderea exponențială a creativelor și a varietății acestora, rămânând în același timp fidele brandului tău.

Mai multe date in insights in campaniile de Performance Max:

 • Vezi unde sunt difuzate reclamele tale pe YouTube și asigură-te că brandul tău apare exact unde dorești.
 • Înțelege care sunt creativele care performează cel mai bine și ce atrage atenția consumatorilor.
 • Testează impactul adăugării de mai multe active creative în campania ta.
 • Măsoară incrementalitatea cu studiile de creștere a conversiei pentru a înțelege efectul real al campaniilor tale.
 • Remediează problemele cu insight-urile revizuite de diagnosticare, care unifică informațiile din diverse domenii și semnalează problemele critice pentru o verificare ușoară a funcționării campaniei tale.
 1. Search

Google a anunțat că în ultimele șase luni, îmbunătățirile conduse de AI la calitate, relevanță și înțelegerea limbajului au îmbunătățit performanța broad match cu 10% pentru advertiserii care folosesc smart bidding.

Pentru a oferi o experiență mai utilă, în următoarele luni, reclamele de shopping vor începe să apară în partea de sus a rezultatelor căutării vizuale atunci când consumatorii folosesc Google Lens sau Circle pentru Căutare. Această nouă experiență de reclame în rezultatele căutării vizuale ne va permite expunerea produselor atunci când sunt relevante pentru fotografiile și capturile de ecran pe care oamenii le caută.

Reclamele de căutare vor oferi acum experiențe interactive, alimentate de AI, furnizând recomandări personalizate și stabilind un nou standard pentru reclamele utile. Acestea vor permite clienților să-și exprime cererea folosind intrări multimodale, precum fotografii, și vor primi recomandări adaptate. Experiența va fi testată cu anumiți advertiseri în SUA în următoarele săptămâni.

Acum putem construi campanii de search mai eficiente cu mai puțin efort, folosind experiența conversațională în Google Ads. Utilizatorii de afaceri mici care utilizează această caracteristică sunt cu 63% mai predispuși să publice campanii de search de calitate cu reclame Good sau Excellent. 

 1. Demand Gen

Dacă vrei să te axezi mai mult pe storytelling, folosește campaniile de Demand Gen pentru a-ți maximiza prezența pe platformele Google precum YouTube, Shorts, Discover și Gmail. Adăugarea Demand Gen la campaniile de Search și/sau Performance Max poate duce la o creștere medie de 14% a conversiilor. Așadar, cu acest tip de campanie, avem acum noi modalități de a optimiza performanța, de a livra anunțuri vizual captivante și de a ajunge la mai mulți clienți calificați.

Putem genera mai mult angajament cu reclame animate în imagini. Comercianții cu un cont Merchant Center pot acum să servească astfel de reclame pe YouTube Shorts, folosind imagini din feed-urile de produse pentru a expune produsele relevante clienților.

Google a anunțat că, în curând, vom putea pune pin pe creativele video pentru a controla locul în care apar. Acest lucru ne va oferi mai multă control asupra vizibilității acestora pe diferite suprafețe, precum YouTube Shorts. 

Un alt plus al campaniilor de Demand gen este că avem posibilitatea sa folosim audiențe de Lookalike în baza segmentelor relevante pentru noi, cum ar fi listele de customer match. Și vestea bună este că se vor livra și audiențele de 100 users, nu doar cele de 1000, ca până acum.

 1. Retail and Commerce

Google anunță noi metode prin care AI-ul ajută la creșterea vânzărilor în eCommerce, îmbunătățirea ROI-ului, obținerea mai multor informații despre clienți și updatarea aplicațiilor pentru a le face mai ușor de utilizat pentru shopping.

Îmbunătățirea customer experience.

Google va lansa caracteristici noi pentru a ajuta retailerii să creeze rapid videoclipuri și vizualuri ale produselor folosind inteligența artificială. De asemenea, va fi introdus un profil vizual de brand pe căutarea Google, iar pentru a stimula încrederea cumpărătorilor, se va colabora cu un grup restrâns de advertiseri pentru a introduce o experiență imersivă în anunțurile de cumpărături pentru categoriile selectate de îmbrăcăminte și frumusețe.

În cadrul reclamelor de shopping, va fi introdusă posibilitatea de a încerca virtual hainele pe diverse tipuri de corp, pentru a spori încrederea cumpărătorilor în procesul de achiziție. De asemenea, clienții potențiali vor putea vedea o vizualizare de 360 de grade a încălțămintei în cadrul reclamelor de shopping, iar acestea  vor include automat informații cheie despre produse și aspecte pozitive din recenziile clienților.

Creștere ROI-ului și îmbunătățirea procesului de loializare a clienților

Unul dintre cele mai interesante updates anunțate de Google este posibilitatea de a maximiza profitul folosind obiectivul de optimizare a profitului în Smart Bidding. În curând, putem optimiza campaniile de Performance Max și Standard Shopping pentru profit, folosind datele din Merchant Center.

Loializarea clienților. Cu campaniile Performance Max și Standard Shopping, putem transforma programul de loialitate într-un factor competitiv distinctiv. În lunile următoare, vom avea o modalitate complet nouă de a personaliza promoțiile în reclamele de shopping, inclusiv evidențierea ofertelor exclusive doar pentru membri sau a prețurilor speciale.

Reclame de shopping pentru new customers. De anul acesta, vom putea prezenta promoții pentru prima comandă pentru clienții noi în reclamele din Performance Max și Standard Shopping.

Prețuri de vânzare dinamice AI-powered, în reclamele de shopping. Google a anunțat că anul acesta va lansa o îmbunătățire care va permite să actualizăm automat reclamele de shopping cu prețuri optime, bazate pe vânzările din magazinul online, pentru a maximiza profiturile și a stimula mai multe achiziții. Această nouă caracteristică va fi disponibilă prin intermediul Merchant Center și a platformelor terțe precum Shopify și WooCommerce.

Mai multe informații despre clienți

Merchant Center Next va oferi informații personalizate și concise despre performanța campaniilor, furnizând îndrumări și recomandări pentru optimizare. De asemenea, va oferi insights bazate pe categorii și tendințe de cerere, împreună cu benchmark-uri competitive, pentru a ajuta la îmbunătățirea performanței campaniilor de shopping. 

Aplicații mai “shoppable”

Recomandările Google legate de apps sunt:

Conectează feed-urile din Merchant Center cu campaniile de aplicații pentru a-ți expune produsele în format carusel pe inventarul Discover, pentru a atrage mai mulți potențiali clienți.

Îmbunătățește relevanța anunțurilor din campaniile de aplicații prin filtrarea feed-urilor pentru grupurile de anunțuri, permițându-ți să creezi anunțuri mai strâns tematice și personalizate.

Evidențiază promoțiile și reducerile în anunțurile campaniilor de aplicații, prezentând active de promovare care vor fi afișate împreună cu anunțurile pe inventarul Display și YouTube, ajutându-te să atragi mai multe clickuri și achiziții.

 1. YouTube 

Google a anunțat că vor fi introduse stickere în anunțurile Shorts pentru a le face mai interactive și pentru a crește potențialul de conversie.

În viitorul apropiat, reclamele video vor putea să se potrivească cu mentalitatea telespectatorilor care urmăresc Shorts, iar telespectatorii vor putea descoperi conținutul tău de formă completă în altă parte pe YouTube.

Creatorilor eligibili li se va permite să eticheteze produsele în videoclipurile lor, făcând posibilă achiziționarea produselor în timpul vizionării.

 1. Measurement and Audiences

Noile soluții anunțate de Google în zona de măsurare a datelor ne vor ajuta să optimizăm managementul datelor, să ne conectăm cu clienți mai calificați și să descoperim noi insight-uri.

Prin Google Ads Data Manager, putem valorifica întregul potențial al datelor, iar cu ajutorul noului obiectiv de achiziționare a clienților în Google Analytics, poți optimiza campaniile pentru a atrage clienți noi. De asemenea, prin bugetarea intercanal în Google Analytics, poți gestiona mai eficient bugetele campaniilor pe diferite canale, iar cu ajutorul audiențelor angajate de Google, poți re-implica clienții care au interacționat cu afacerea ta.

Google Ads Data Manager simplifică procesul de utilizare a datelor de primă parte, oferind parteneriate cu platforme precum Salesforce, BigQuery și Google Cloud Storage, pentru îmbunătățirea campaniilor cu convertoare îmbunătățite sau Customer Match. Google Analytics lansează un nou obiectiv de achiziție a clienților, care utilizează semnale din Google Ads și Google Analytics pentru a distinge între clienții noi și cei existenți, iar în Google Analytics va fi disponibilă o nouă hub de diagnosticare a măsurătorilor. Aceste inovații vor facilita luarea deciziilor informate și eficiente în gestionarea campaniilor publicitare și a datelor de analiză.

 1. Apps

Google a anunțat îmbunătățirea performanței campaniilor pentru aplicații, în special a celor de Search și Performance Max, și măsurarea mai eficientă a impactului acestora. Web to App Connect va fi extins pentru a genera mai multe conversii în aplicații, iar îmbunătățirile SKAdNetwork vor oferi o mai bună măsurare a performanței pe dispozitivele iOS. De asemenea, vor fi posibile experimente controlate pentru a măsura incrementalitatea cheltuielilor în campaniile pentru aplicații.

 1. AI Essentials in Optimization Score and Recommendations

Google a punctat faptul că aplicarea recomandărilor AI Essentials din Google Ads este necesară pentru a îmbunătăți scorul de optimizare. Creșterea scorului cu cel puțin 10 puncte poate aduce o creștere medie a conversiilor cu 15%.

Așteptăm cu interes să testăm toate noutățile anunțate de Google în cadrul Google Marketing Live EMEA 2024 și să livrăm clienților noștri campanii de succes create cu ajutorul AI-ului.